Voorgevel geschiedenis Hotel Halbert.jpeg
Beste Prijsgarantie
 — 
Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Historie

Zodra je de Oude Boteringestraat in Groningen inloopt, ervaar je de rijke geschiedenis van de stad. Hier bewonder je de oudste en best bewaarde stukken van de historische stad. Deze straat vertelt verhalen uit het verleden.
Zo ook het verhaal van Professor Tjalling Joostes Halbertsma.

Het was deze professor Halbertsma die viel voor een karakteristiek pand waarvan de gevel is versierd met houten zwikken bloemmotieven. Een gevel die met elk seizoen mee kleurt waardoor de straat continu in beweging lijkt.
Niet zo gek dus, dat Tjalling Halbertsma precies dit pand uitkoos om zijn familie te stichten. Hier zou hij met zijn avonturen een onuitwisbare indruk achterlaten die nog steeds voelbaar is.

Als hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde, Griekse Oudheid en Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen voorzag hij zijn studenten van nieuwe inzichten. Hij was geliefd door zijn joviale, open en gastvrije houding en wist verschillende harten te veroveren.

Zo ook in de Oude Boteringestraat, waar hij met zijn kenmerkende rode blos op zijn wangen het straatbeeld kleurde. Vaak wandelend vanaf zijn werk naar huis, waar hij geraakt werd door de natuur die hem elke dag verraste. Hij maakte verschillende connecties, ging graag op reis, genoot en deelde dit het liefst met familie en vrienden.
Iedereen zou Halbertsma omschrijven als een gastvrije man. Een echte familieman. Want ook al ontdekte hij het liefst verschillende culturen en genoot hij van de vele inspiratie die hij opdeed waarmee hij het leven tegemoet ging, hij keerde altijd terug naar zijn stad met die mooie straatjes en natuur en zijn geliefde familiewoning aan de Oude Boteringestraat.

In 1900 onderging de familiewoning van de familie Halbertsma een grote verbouwing en het was niemand minder dan de kleinzoon van Halbertsma die de eerste steen legde. Hier werd de eerste connectie tussen oud en nieuw gemaakt. Hier werd het pand gecreëerd zoals we dat vandaag de dag kennen. Waar het oude rauwe gedeelte van het pand intact is gebleven en overvloeit naar een licht en nieuw deel. Ja, nog steeds ervaar je hier de nalatenschap van de familie die we respecteren. Want het was deze Tjalling Halbertsma die een ongekende indruk achter heeft gelaten in de stad die we nog altijd kunnen voelen. Hij liet Groningen kennismaken met kunst en cultuur en kleurde daarmee de stad. Met zijn persoonlijkheid, zijn liefde voor Groningen en de stedelijke natuur en onze visie laten we city by nature tot bloei komen.
Want alleen zo beleef je de stad op z’n best.

Het verhaal van Professor Tjalling Joostes Halbertsma gaat verder zodra je door het pand loopt en de verschillende goed bewaarde plekken ontdekt. Want terwijl je plaatsneemt in het café, is de gastvrijheid die we van Halbertsma kennen nog steeds aanwezig. Zijn open, gastvrije en jolige karakter maakte hem een fijn persoon om tijd mee door te brengen. En door zijn blonde krullenbos en rode blos op zijn wangen werd hij ook wel ‘blozende Tjall’ genoemd. Niet voor niets dus dat Café Tjall de perfecte plek is om ’s avonds te genieten van het gezelschap en je favoriete drankje.

Wandel net zoals professor Tjalling Halbertsma maar eens door de Oude Boteringestraat en kijk omhoog naar de gevel. Zie een stad die door de eeuwen heen is veranderd maar in essentie gelijk is gebleven. Waar je met een blos op je wangen geniet van cultuur, kunst en het samenzijn. Of dat nou met familie, collega’s of vrienden is. Dit is jouw ontmoetingsplek. Jouw inspiratie en ademruimte in het drukke bestaan.